Как да вземем размери за пердета?

 

Как да вземем размери за пердета? Колко да са дълги и колко широки…?

Нашият екип ще се постарае да ви даде максимално точна и разбираема информация , за това как се случва всичко.

И така, за да вземете правилните размери за вашите пердета, първо трябва да знаете, че е необходимо използването на рулетка,  НЕ линия, НЕ шивашки метър, а рулетка. Следващото важно условие е да записвате размерите в сантиметри.

Как да вземем размери за пердета? | ШИРИНА:

Размера на пердетата зависи от дължината на релсата/корниза, а не от размера на прозореца. Релсата/корниза трябва да излиза поне на 20см – 30см от всяка страна на прозореца (тук не се включват декоративните, завършващи елементи при корнизите), за да се постигне максимално затъмнение на стаята и за по-добро прибиране на завесите.

След това се взема размер от горния ръб на прозореца, който трябва да е на 15 см.-20 см. от него, за да има възможност прозорецът да се отваря свободно и също така отново да се намали проникването на светлина между корниза и стената.

Размерът на релсата/корниза и неговото позициониране е индивидуално и най-вече зависи от вашия прозорец и неговите отстояния, спрямо стените.

ВИСОЧИНА:

Тъй като пода, често е с лека денивелация, задължително е, когато измервате височината на вашите пердета, да измерите на поне три различни места – в двата края и в средата на релсата/корниза. За точна дължина се взема най-късия размер, за да се избегне влачетето по пода или перваза.

В зависимост от вашето желание до къде искате да са дълги пердетата, има няколко варианта:

  • височина до пода – измерва се около 1 – 2см над пода. Ако пък желаете завесите ви да се влачат, трябва да добавите между 5 – 20см към  измерената дължина от тавана до пода;
  • височина до перваза на прозореца – измерва се около 2см над перваза;
  • височина под перваза  на прозореца- измерва се между 5 – 15см под прозореца;

Ако слагате алуминиева или пластмасова релса, трябва да вземете размера на височината от върха на релсата, за да може  горният край на пердето да я покрива.

Ако сте избрали така наречения тръбен корниз , вземете височината от долната част на халката на корниза.

Как да вземем размери за пердета: Казуси

При проверка за препятствия, както и при вземането на размерите на пердета в България, е важно да обърнете внимание на евентуални препятствия, които могат да влияят на правилното поставяне на завесите. На първо място, разгледайте пространството около прозореца и се уверете, че няма мебели, радиатори или други обекти, които биха могли да пречат на нормалната функционалност на пердетата.

Когато измервате, обърнете специално внимание на разстоянието между прозореца и близките обекти. Ако има мебел или стена в близост до прозореца, вземете под внимание този фактор при определянето на общите размери на пердетата. Предприемете всички важни мерки за даизбегнете нежелани затруднения при поставянето на пердетата след закупуването им.

Освен това, ако прозорецът е близо до врата или други отваряеми елементи, уверете се, че пердетата няма да блокират тяхното нормално функциониране. Този подход осигурява не само естетика, но и практичност при избора и поставянето на пердета в дома ви. При всяка стъпка, свързана с това  как да вземем размери на пердета, предвиждането на възможни спънки е ключов елемент за успешното им приложение във вашия интериор.

Как се закача пердето?

При разглеждане на начина за монтаж на пердета важно е да се обърне специално внимание на стила на поставяне, когато вземате размерите на пердетата. Ако избирате вътрешен монтаж, измерете ширината на прозореца в горната, средната и долната част и използвайте най-тясното разстояние. Този подход осигурява точно прилягане в рамките на прозореца.

За външен монтаж, измерете общата ширина на областта, която желаете да покриете. Добавете допълнителни сантиметри в аванс от двете страни за по-голямо покритие и естетичен вид. Така можете да създадете изразителен и стилен ефект.

Също така, обмислете дали пердетата трябва да бъдат поставени върху прозореца или под него за по-добър контрол на светлината. Изборът на начин на монтаж има влияние не само върху функционалността, но и върху цялостния визуален ефект на интериора. Следването на тези стъпки по как да вземем размери на пердета и монтаж предоставя необходимата информация за избиране на подходящ стил и постигане на желаният интериорен дизайн.

При изчисляване на метражите за пердета, трябва винаги да имате  впредвид, че се залага плат и за резервите. Когато текстилът е от 100%  памук се взема по-голямо количество, заради свиваемостта,   на материята , средно  между 5  – 10%. При текстилите от полиестер и вискози не е необходимо залагане на допълнителен плат.

Как да вземем размери за пердета според техният тип

Когато проучвате как да вземете точни размери за пердета, разбирането на различните стилове на завеси е от решаващо значение. 

Плисираните завеси, например, изискват измерване на ширината с напълно разпънати гънки. За пердета с втулки се съсредоточете върху ширината на корниза, а не върху плата, за да осигурите подходящите размери. Завесите в горната част и джобовете се нуждаят от измервания, които отчитат различните им стилове на окачване. 

Винаги измервайте от върха на корниза за тези видове. При завесите с капси вътрешният ръб на капсите е вашата отправна точка за измерване на ширината. Не забравяйте, че пълнотата на завесата влияе върху това как интерпретирате тези измерения. 

Всеки стил изисква специално внимание към ширината и дължината, за да се постигне желаната визия и функционалност. По този начин, познаването на типа завеса ръководи процеса на измерване, гарантирайки точност и идеалното прилягане към вашето пространство.

Поддръжка на пердета и завеси

Поддръжката на пердета може да повлияе върху това как да получите точните им размери. Редовно ги почиствайте от прах, за да предотвратите натрупване, което може да повлияе на вида им. 

Винаги проверявайте етикетите за специфични инструкции за грижа, за да запазите целостта и устойчивостта на плата. За пердета, които могат да се перат в пералня, използвайте нежни цикли и хладка вода, за да избегнете свиване. Гладенето премахва бръчките, като така гарантира, че завесите падат добре и измерванията остават верни. 

Обърнете внимание на петна незабавно, за да предотвратите трайни щети. Периодично премервайте завесите, особено след пране, за да сте сигурни, че запазват предвидените си размери. Правилната грижа удължава живота на завесите, поддържа ги свежи и осигурява постоянни размери на вашето пространство.

Как да вземем размери за пердета | Грешки, които да избегнем:

Когато се опитвате да получите размери за завеси, е важно да избягвате често срещани грешки при измерването. Една от често срещаните грешки е да не се вземе предвид разположението на корниза за пердета. Измервайте мястото, където ще бъде поставен корниза, а не само размера на прозореца, за да сте сигурни, че завесите са подходящи. 

Винаги проверявайте измерванията два пъти и вземайте предвид метода на окачване, тъй като завесите с втулки например изискват различни изчисления от тези с джобчета. Избягвайки тези често срещани грешки, можете точно да определите как да получите размери за завеси, като си осигурите перфектно прилягане и полиран външен вид.

 

Друго, което трябва да знаете за вземането  на мерки за пердета е подгъвът. За да стои добре  и красиво пердето трябва да тежи.  Дори самият плат да е тежък, подгъв пак трябва да има. Приемливият подгъв за дълги завеси е между 20-40см , за къси – 15см-20см. Когато самото перде завършва с бродерия  подгъв няма.

Следваща стъпка при вземането на размери за пердета е определянето на наборът на плата. Наборът, това е съотношението между дължината на релсата/корниза и количеството плат, което ще се използва при изработката, в зависимост от това колко богато искате да бъде набрана завесата. Той варира от 1:1,5; 1:2; 1:2,5; 1:3 (троен набор), спрямо корниза.  Наборът  предава красив и завършен вид на пердето.  Разбира се това е индивидуално,  по желание на клиента.

  • за тънки пердета наборът може да е 1:2; 1:2,5; 1:3;
  • за плътни завеси може да е 1:2, ако са с изчистен десен и 1:1,5 – 1:2 , ако са с някакъв вид шарка, орнамент, за да се виждат по-добре.

Трябва да имате впредвид, че пердетата са с различна ширина, което определя колко метра плат са необходими за ушиване.

Ако вие се затруднявате, ние от „Милтония“ можем да дойдем на място и да вземем размерите за вашите пердета!

Вижте още от блога на Пердета Милтония:

Завеси за спалня | TОП 3 съвета от експерти

Blackout пердетата и техните предимства

Оставете коментар