Как да вземем размери за пердета?

 

Как да вземем размери за пердета? Колко да са дълги и колко широки…?

Нашият екип ще се постарае да ви даде максимално точна и разбираема информация , за това как се случва всичко.

И така, за да вземете правилните размери за вашите пердета, първо трябва да знаете, че е необходимо използването на рулетка,  НЕ линия, НЕ шивашки метър, а рулетка. Следващото важно условие е да записвате размерите в сантиметри.

Как да вземем размери за пердета? | ШИРИНА:

Размера на пердетата зависи от дължината на релсата/корниза, а не от размера на прозореца. Релсата/корниза трябва да излиза поне на 20см – 30см от всяка страна на прозореца (тук не се включват декоративните, завършващи елементи при корнизите), за да се постигне максимално затъмнение на стаята и за по-добро прибиране на завесите.

След това се взема размер от горния ръб на прозореца, който трябва да е на 15 см.-20 см. от него, за да има възможност прозорецът да се отваря свободно и също така отново да се намали проникването на светлина между корниза и стената.

Размерът на релсата/корниза и неговото позициониране е индивидуално и най-вече зависи от вашия прозорец и неговите отстояния, спрямо стените.

ВИСОЧИНА:

Тъй като пода, често е с лека денивелация, задължително е, когато измервате височината на вашите пердета, да измерите на поне три различни места – в двата края и в средата на релсата/корниза. За точна дължина се взема най-късия размер, за да се избегне влачетето по пода или перваза.

В зависимост от вашето желание до къде искате да са дълги пердетата, има няколко варианта:

  • височина до пода – измерва се около 1 – 2см над пода. Ако пък желаете завесите ви да се влачат, трябва да добавите между 5 – 20см към  измерената дължина от тавана до пода;
  • височина до перваза на прозореца – измерва се около 2см над перваза;
  • височина под перваза  на прозореца- измерва се между 5 – 15см под прозореца;

Ако слагате алуминиева или пластмасова релса, трябва да вземете размера на височината от върха на релсата, за да може  горният край на пердето да я покрива.

Ако сте избрали така наречения тръбен корниз , вземете височината от долната част на халката на корниза.

При изчисляване на метражите за пердета, трябва винаги да имате  впредвид, че се залага плат и за резервите. Когато текстилът е от 100%  памук се взема по-голямо количество, заради свиваемостта,   на материята , средно  между 5  – 10%. При текстилите от полиестер и вискози не е необходимо залагане на допълнителен плат.

Друго, което трябва да знаете за вземането  на мерки за пердета е подгъвът. За да стои добре  и красиво пердето трябва да тежи.  Дори самият плат да е тежък, подгъв пак трябва да има. Приемливият подгъв за дълги завеси е между 20-40см , за къси – 15см-20см. Когато самото перде завършва с бродерия  подгъв няма.

Следваща стъпка при вземането на размери за пердета е определянето на наборът на плата. Наборът, това е съотношението между дължината на релсата/корниза и количеството плат, което ще се използва при изработката, в зависимост от това колко богато искате да бъде набрана завесата. Той варира от 1:1,5; 1:2; 1:2,5; 1:3 (троен набор), спрямо корниза.  Наборът  предава красив и завършен вид на пердето.  Разбира се това е индивидуално,  по желание на клиента.

  • за тънки пердета наборът може да е 1:2; 1:2,5; 1:3;
  • за плътни завеси може да е 1:2, ако са с изчистен десен и 1:1,5 – 1:2 , ако са с някакъв вид шарка, орнамент, за да се виждат по-добре.

Трябва да имате впредвид, че пердетата са с различна ширина, което определя колко метра плат са необходими за ушиване.

Ако вие се затруднявате, ние от „Милтония“ можем да дойдем на място и да вземем размерите за вашите пердета!

Оставете коментар