Време е за реновации и се чудите какви пердета да изберете за вашата стая? Blackout пердетата са едни от най-популярните пердета на пазара и в тази статия ние от Miltonia ще ви представим предимствата и недостатъците на тези пердета и ще ви помогнем да вземете правилното за вас решение.

Какво всъщност са Blackout пердетата?

Blackout пердетата са завеси от плат или сенници. Те блокират слънчевата светлина и изкуствената светлина от преминаващи автомобили, улични лампи и други източници. 

Тези завеси могат да осигурят допълнителен слой защита в сравнение с щорите, които обикновено имат пролуки, позволяващи на светлината да прониква през тях. 

С Blackout пердетата можете да спите в почти пълна тъмнина по всяко време на деня или нощта, дори ако живеете в градски район със светлинно замърсяване.

Много хора също така използват затъмняващи завеси, за да намалят излагането на сутрешна слънчева светлина. Човешкото тяло произвежда мелатонин на тъмно. 

Този естествено срещащ се хормон помага за регулиране на циркадните ритми на тялото ви или естествения цикъл на съня. Затъмняващите завеси не позволяват на светлината да наруши създаването на мелатонин, което ви позволява да заспите по-бързо и да продължите да спите по-дълго. 

В цял свят много хора използват Blackout пердетата, за да подпомогнат съня. Проучване сред възрастни хора в Норвегия установи, че 63,3 % от анкетираните използват затмняващи завеси. 

Хората на възраст до 30 години използват най-много затъмняващи завеси, като употребата им леко намалява сред по-възрастното население.

Blackout пердета

Предимствата на Blackout пердетата

Затъмняващите завеси са достъпен и лесен начин да подобрите съня си и цялостното си здраве. Предимствата на затъмняващите завеси включват: 

Blackout пердетата позволяват на хора, които трябва да спят през деня, да почиват на тъмно

Има много работници, които са задължени да работят вечер. Примери за такива позиции са, дежурни лекара, пазачи, полицаи, касиери в денонощни магазини и много други. Ако Вие работите вечерите и трябва да си наваксате съня през деня Blackout пердетата са ваша задълбителна принадлежност.

Премахване или намаляване на излагането на светлина

Може би когато чуете, че тези пердета нмаляват излагането ви на слънчева светлина изкачат доста негативни асоциации в ума ви. Но ви уверяваме, че това може да бъде само и единствено предимство на Blackout пердетата. 

Затъмняващите завеси не само намаляват излагането ви на вредните UV лъчи, но и не позволяват на първите слънчеви лъчи, на изгряващото слънце да нарушат вашия сън.

Blackout пердетата подпомагат за поддържането на естествения ви циркаден ритъм

Blackout пердетата са най-известни с това, че когато ги затворите, в стаята ви не влиза абсолютно никаква светлин от прозорците. Това ви помага изключително много, когато се стремите да поддържате уникални навици, свързани с вашия сън. 

Поддържането на естествен циркаден ритъм е много трудна задача в днешно време, но това което получавате в замяна е незаменимо и наистина си струва. 

А най-лесното решение за вашия циркаден ритъм са Blackout пердетата. Има причина затъмняващите завеси да са толкова популярен избор в днешно време. Когато си набавяте достатъчно сън вие не само мислите по-трезво и остро. 

Ако си набавяте достатъчно сън в правилния времеви интервал всеки един аспект от вашия живот ще изпита подобрение.

Увеличаване на уединението в дома ви през нощта

Ако живеете на приземен етаж или дори на първия етаж най-вероятно изпитвате малко неудобство, защото всеки човек, който мине, може би не нарочно, поглежда през вашия прозорец. И кой да ги вини. Повечето приземни етажи са направени по такъв начин, че са точно на нивото на очите на хората, дори да са малко по-ниски.

Но с Blackout пердетата нямате този проблем. Просто затваряте завесите и получавате пълно уединение, което даже хората на горните етажи не изпитват. 

Затъмняващите завеси дават свободата на хората да правят, каквото поискат в техните апартаменти без да изпитват неудобство.

Blackout пердета

Blackout пердетата намаляват разходите за охлаждане

Blackout пердетата по начало клонят към по-евтините възможности, за пердета. Но какво, ако ви кажа, че не само избирате пердета, с които ще спестите пари, ами в последствие Blackout пердетата ви спестяват още пари. 

През лятото затъмнените пердета ограничават значително топлината, която прониква в апартамента ви, което пък ви позволява да не харчите толкова много ток за охлаждане.

Като подобряват продължителността и качеството на съня си, Blackout пердетата могат да подобрят и цялостното ви здравословно състояние. Сънят влияе на всяка система в тялото ви, включително сърдечносъдовата, храносмилателната и нервната система. 

Достатъчната почивка намалява риска от развитие на хронични здравословни състояния, свързани с недостатъчния сън, като например: 

 • Хронично Безпокойство
 • Коронарна болест на сърцето
 • Депресия 
 • Хипертония
 • Метаболитни разстройства
 • Затлъстяване 
 • Инсулт
 • Диабет тип 2

Blackout завесите могат да предотвратят тези нарушения и наранявания, като ви помагат постоянно да си осигурявате добър нощен сън.

За кого са Blackout пердетата?

Как да разберете дали затъмняващите завеси ще ви помогнат? Макар че всеки може да се възползва от по-малкото излагане на светлина по време на сън, затъмняващите завеси са най-ценни за хора с недостатъци и нарушения на съня. 

Като цяло повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа сън дневно. По-младите се нуждаят от повече сън, за да подпомогнат развитието и растежа си. Например новороденото трябва да спи от 14 до 17 часа дневно, а тийнейджърите се нуждаят от осем до 10 часа. 

Ако не получавате редовно препоръчителния сън за вашата възрастова група, може да имате недостиг на сън. Този недостиг на сън може да причини симптоми като: 

 • Намалена енергия
 • Забавяне на реакциите
 • Чувство, че не можете да мислите или да обработвате информацията бързо
 • Главоболие
 • Повишена тревожност
 • Раздразнителност
 • Ограничена памет
 • Лошо вземане на решения и рисково поведение
 • Намаляване на вниманието
 • Сънливост през деня

Blackout пердета

Лишаването от сън се натрупва с течение на времето и може да доведе до по-тежки симптоми, включително: 

 • Опасно или импулсивно поведение 
 • Затруднения в говора 
 • Спускане на клепачите
 • Неволно заспиване за няколко секунди
 • Халюцинации
 • Треперещи ръце
 • Дърпане на очите 

Blackout пердетата могат да ви помогнат да спите повече и да намалите или премахнете симптомите на хронично недоспиване.Ако вече сте се в практичността на Blackout пердетата, разгледайте какво предлагаме тук.

Ако искате да научите още за Blackout пердетата прочетете прегледайте статията: Blackout пердета – предимства и приложение

Вижте още от блога на Пердета Милтония:

Как да вземем размери за пердета?

Завеси за спалня | TОП 3 съвета от експерти

Blackout пердетата и техните предимства

Оставете коментар