Ако се чувствате сякаш външния свят ви нарушава личното пространство, това което може да ви помогне са плътни пердета. Тези аксесоари за дома не са просто декоративни, те предлагат решение за подобряване на атмосферата и уединението на всяка стая. Разгледайте тази статия от Miltonia, за да разберете всички предимства на този вид завеса.

Заради начина по които са направени, те предлагат много повече от просто покриване от външният свят. Независимо дали искате да добавите към своя домашен офис, спалня или хол, плътните завеси осигуряват множество предимства. Вземете практичността и изтънчеността на плътните завеси, за да превърнете вашето пространство в убежище на комфорт и стил.

Предимства на плътни пердета в дома и офиса

Топлоизолация с плътни пердета

Плътните пердета запазват по-добре топлообмена между студения въздух около прозореца и топлия въздух в останалата част на помещението. Най-общо казано, колкото по-дебели са завесите, толкова по-ефективни са те като изолатор. Най-добрите изолационни завеси се предлагат с подплата, прикрепена към задната част, която има за цел да увеличи изолацията, както и да ограничи въздушния поток и преноса на шум. Можете дори да помислите за втори чифт завеси, предназначени точно за тази цел, които да се закачат точно зад първия чифт.

Според изследователи от Университета в Салфорд, ако затворите пердетата си привечер, загубата на топлина може да се намали с около 15-17%. При завесите този показател е малко по-нисък – 13-14%, но разликата е достатъчна, за да си струва да ги затворите. Макар че това може да изглежда като крайна мярка, тя може да бъде обмислена на места, където е малко вероятно задната част на завесите да се вижда.

плътни пердета

Звукоизолация с плътни пердета

Плътните пердета, понякога наричани blackout пердета, или като звукоизолиращи пердета, в зависимост от производителя, от когото купувате, и вида звукоизолация, която се опитвате да постигнете.

Независимо от наименованието, тези завеси са изработени от тежки, плътни материали като полиестер, кадифе или велур, които да се окачат над рамката на прозореца. Обикновено те имат пореста повърхност, която им позволява да абсорбират звуковите вълни, за да направят помещението по-тихо.

Една наистина ефективна и висококачествена звукоизолираща завеса ще бъде тежка, плътно изтъкана и ще се простира от тавана до пода, като няколко сантиметра от плата ще минават от всяка страна на прозореца. От съществено значение е те да покриват възможно най-голяма площ около прозореца, така че гънките на завесите да могат да създадат уплътнение около страните.

Чистене и поддръжка на плътни пердета 

Може ли да се перат пердета в пералня?

Хората често питат „Може ли да се перат пердета в пералня?”. Отговорът е „да“, но само в някои случаи. На много завеси има етикет със съветите на производителя. Тези инструкции ще ви покажат най-добрия начин за пране на пердета и ще ви информират дали е безопасно да ги поставите в пералната машина и при каква температура. 

Ако се съмнявате, леките тъкани, които не задържат много вода, като памука, обикновено могат да се перат в пералнята с обичайния перилен препарат. Изберете бърза програма или хладно пране на по-бавно центрофугиране. 

плътни пердета

Как да перем плътни пердета на ръка

Ако завесите ви са изработени от деликатни материи и се притеснявате да не ги скъсате, ръчното пране е по-безопасен метод. Опитайте да перете на ръка деликатните завеси с течен перилен препарат, който почиства добре при ниски температури. 

Най-добре е да използвате ваната или голяма мивка, за да не се налага да перете завесите на части и да рискувате да пропуснете някоя зона. Отново внимавайте да не позволите на тъканта да се напои с вода и прегледайте етикета за прането за съвет относно температурата на водата, която да използвате.  

Изсушаване на завесите

Независимо метода на пране, доброто изсушаване на завесите е важно за да избегнете появата на мухъл или миризма. Ако имате възможност, сушете завесите на слънчев, ветровит ден, за да се проветряват колкото се може повече. Пряката слънчева светлина обаче може да повлияе лошо на някои цветове или материи. Ако го пише на етикетът, можете да изсушите завесите в сушилнята на ниска степен.

Извадете ги, когато изсъхнат на 95%, и ги оставете да изсъхнат на въздух, за да избегнете образуването на бръчки. Едно от основните неща, които трябва да запомните, когато перете пердета, е времето за сушене. Големите количества тежка материя могат да задържат много вода, което означава, че сушенето на завесите може да отнеме много време. 

плътни пердета

Поддържане на чисти плътни пердета

Ако се чудите „Колко често трябва да пера завесите си?“, няма един правилен отговор. Съветваме ви да ги почиствате дълбоко около два пъти годишно, но може да се наложи да ги почиствате по-често, ако домът ви е склонен към прах. Можете да им помогнете да изглеждат по-добре за по-дълго време, като ги почиствате веднъж седмично с четката на прахосмукачката си. Това ще помогне да се премахне повърхностният прах и ще ви позволи да задържите привлекателния вид на завесите за по-дълго.

 

Плътните пердета са незаменимо допълнение към всеки дом, съчетавайки стил със значителни практически предимства. Те са страхотна инвестиция, предлагаща комбинация от естетическа привлекателност и функционалност, която подобрява всеки аспект от вашето пространство. Те не само повишават визията на стаята, но също така допринасят за по-удобна, енергийно ефективна и уединена среда. Тяхната гъвкавост ги прави отличен избор за взискателните собственици на жилища, които се стремят да оптимизират своите жилищни пространства.

Вземете плътни пердета, за да превърнете дома си в място на комфорт. Със способността да контролират светлината, да изолират и да добавят елегантност, плътните завеси са добро решение за съвременния живот.

Оставете коментар