Декорирането на детската стая включва избор, който балансира между естетика, безопасност и функционалност. Един съществен компонент, който често се пренебрегва, е третирането на прозорците, по-специално завесите. Завеси за детска стая предлагат многобройни предимства. От подобряване на интериорния декор до практични предимства пред други покрития на прозорци като щори. В тази статия на Miltonia ще разгледаме защо завесите са задължителни за детската стая. А също и тяхното превъзходство над щорите, как могат да подобрят естетиката на стаята и факторите, които трябва да се вземат предвид при избора на перфектните завеси.

завеси за детска стая

Защо завесите са необходими в детската стая

Контрол на светлината и качество на съня. Една от основните причини да изберете завеси за детската стая е способността им да контролират светлината. Правилният сън е от решаващо значение за развитието на детето, а затъмнителните завеси могат да блокират слънчевата светлина, създавайки тъмна среда. Тя от своя страна е благоприятна за спокоен сън, особено по време на дрямка или ранно лягане през лятото.

 • Регулиране на температурата. Завесите могат да помогнат и за регулиране на температурата в стаята. Термичните завеси могат да поддържат стаята топла през зимата и хладна през лятото, като осигуряват комфортна среда за детето.
 • Поверителност и сигурност. Завесите осигуряват неприкосновеност на личния живот, като предпазват децата от външни погледи. Това е особено важно, ако стаята се намира на приземния етаж или в оживен квартал. Това дава спокойствие както на детето, така и на родителите.
 • Безопасност. Завесите обикновено са по-безопасни от щори. Щорите могат да имат шнурове, които представляват риск от задушаване за малки деца. Завесите елиминират тази опасност, което ги прави по-безопасен вариант.

Защо завеси за детска стая са добър избор

Завесите имат няколко предимства пред щорите и другите видове покрития за прозорци:

 • Универсалност на дизайна: Завесите се предлагат в различни цветове, шарки и материали, което дава възможност за по-персонализирана и тематична стая. Те могат лесно да се съчетаят с декора и да се променят с израстването на детето.
 • Лесно използване: Завесите са по-лесни за употреба от децата. Няма сложни механизми или шнурове, които могат да бъдат трудни за управление от малките ръчички.
 • По-добър контрол на светлината: Макар че щорите могат да регулират светлината, те често пропускат частици светлина, които могат да бъдат разсейващи. Завесите могат да бъдат напълно спуснати, за да блокират напълно светлината, или отворени, за да пропускат толкова светлина, колкото е необходимо.
 • Поддръжка и дълготрайност: Завесите се почистват по-лесно от щорите. Те могат да се перат в пералня или да се почистват на химическо чистене, докато щорите често се нуждаят от внимателно почистване на праха, за да не се повредят.

Подобряване на интериорния декор със завеси за детска стая

завеси за детска стая

Завесите значително подобряват естетическия вид на детската стая:

 • Добавят цвят и текстура: Завесите могат да внесат ярки цветове и интересни текстури, което прави стаята по-привлекателна и стимулираща за детето. Те могат да имат забавни шарки, като животни, звезди или любими герои, които могат да разпалят въображението на детето.
 • Създаване на тема: Завесите могат да свържат декора на стаята. Независимо дали става въпрос за замък на принцеса, космическо приключение или сафари в джунглата, подходящите завеси могат да допълнят и завършат темата.
 • Омекотяване на стаята: Завесите придават мекота на помещението, което го прави по-уютно и комфортно. Това може да бъде особено полезно в стаи с твърди подове или минималистичен интериор.

Видове завеси за детска стая

При избора на завеси за детска стая могат да се разгледат няколко вида. Всеки от тях предлага различни предимства:

 • Затъмняващи завеси. Тези завеси са идеални за осигуряване на тъмнина по време на сън, като блокират 99% от светлината и осигуряват отлична изолация.
 • Термични завеси. Тези завеси са идеални за контрол на температурата и помагат за поддържане на комфортен климат в стаята през цялата година.
 • Прозрачни завеси. За стаи, в които неприкосновеността на личния живот не е толкова важна, прозрачните завеси могат прекрасно да разсейват светлината, създавайки меко и ефирно усещане.
 • Десенирани и тематични завеси. Тези завеси се предлагат в широка гама от дизайни, съобразени с интересите на децата – от анимационни филми до образователни модели.

Фактори, които да вземете предвид при избора на завеси

Изборът на подходящи завеси включва разглеждане на различни фактори, за да се гарантира, че те отговарят на нуждите на стаята и безопасността на детето:

 • Материал: Изберете издръжливи и лесни за почистване материи като памук или полиестер. Избягвайте тежките материали, които трудно се почистват или представляват риск, ако бъдат свалени.
 • Дължина и размер: Уверете се, че завесите са с подходящата дължина, за да избегнете опасност от спъване, и че покриват прозорците по подходящ начин, за да осигурят подходящ контрол на светлината.
 • Характеристики за безопасност: Търсете завеси без шнурове или с възможност за безкабелна употреба. Обмислете огнеупорни материи за допълнителна безопасност.
 • Лесна поддръжка: Изберете пердета, които могат да се перат в пералня, за да улесните почистването и да го правите по-често, което е необходимо в детската стая.
 • Цвят и дизайн: Изберете цветове и шарки, които съответстват на декора на стаята и могат да растат заедно с детето, за да избегнете честата им смяна.

Заключение

Завесите за детска стая са практичен и стилен избор. Те предлагат множество предимства пред щорите и другите покрития на прозорците. Те осигуряват отличен контрол на светлината, регулиране на температурата, неприкосновеност на личния живот и безопасност. Същевременно повишават естетическия вид на стаята. Като обмислят внимателно фактори като материал, размер, безопасност, поддръжка и дизайн, родителите могат да изберат перфектните завеси, които ще допринесат за удобно, красиво и функционално пространство, в което детето им да се развива.

 

Вижте още от блога на Пердета Милтония:

Как да вземем размери за пердета?

Завеси за спалня | TОП 3 съвета от експерти

Blackout пердетата и техните предимства

 

Оставете коментар